Manfaat wakaf menurut perspektif Maqasid Syariah: Satu sorotan literatur - Mohammad Asri, Effah Afiqah; Abu Bakar, Marina; Burhanuddin, Iswandi Harahap (International Journal of Accounting, Finance and Business, 2025)
Instrumen wakaf dilihat semakin mendapat sambutan dalam kalangan masyarakat sebagai salah satu alat penjanaan ekonomi kepada masyarakat. Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) memainkan peranan penting dalam mempelbagaikan bentuk wakaf dengan tujuan memudahkan dan menarik minat para pewakaf yang ingin melestarikan manfaat harta mereka. Perbadanan korporat juga tidak ketinggalan mengambil ruang dan peluang melalui instrumen ini dengan memperkenalkan produk-produk wakaf kepada masyarakat Malaysia amnya. Antara isu yang menjadi perdebatan dalam usaha menjadikan wakaf sebagai sektor yang menyumbang ke arah ekonomi ialah isu pengagihan manfaat wakaf. Pengagihan manfaat wakaf kadangkala dilihat tidak adil dan mengundang ketidakpuasan hati penerima manfaat wakaf. Rentetan isu ini, ia bukan sahaja mengurangkan kepercayaan masyarakat terhadap mutawalli, bahkan turut mengurangkan penglibatan masyarakat dalam sektor wakaf serta menyebabkan instrumen wakaf ini tidak mencapai Maqasid Syariah. Oleh itu, sejauh mana manfaat ini dicapai menurut perspektif Maqasid Syariah masih menjadi persoalan. Justeru, kajian ini dijalankan untuk menganalisis sorotan literatur manfaat wakaf menurut perspektif Maqasid Syariah. Kajian ini menggunakan kaedah penyelidikan secara kualitatif iaitu kajian kepustakaan dengan meneliti sumber sekunder berkaitan manfaat wakaf melalui produk dan aktiviti wakaf yang telah dipraktikkan dan dianalisis secara tematik. Hasil kajian mendapati bahawa manfaat wakaf yang disalurkan melalui projek wakaf telah mencapai Maqasid al-Hajiyyat; iaitu berjaya memenuhi keperluan masyarakat dan ketiadaannya akan menyebabkan lompang dan kesusahan dari segi ekonomi dan taraf hidup manusia.