PENGARUH STRES KERJA DAN KOMUNIKASI INTERPERSONAL TERHADAP PRESTASI KERJA - Fadillah Ismail; Tang Hoe Yan (International Journal of Accounting, Finance and Business, 2024)
Dalam industri hospitaliti yang kompetitif, mengekalkan kelebihan daya saing sangat bergantung pada prestasi kerja yang baik. Walau bagaimanapun, stres kerja yang berlebihan boleh menghalang prestasi pekerja, memberi kesan kepada motivasi dan kualiti perkhidmatan yang diberikan. Komunikasi interpersonal yang lemah menambahkan lagi cabaran ini. Kajian di ABC Hotel, Kuala Lumpuryang melibatkan 85 pekerja ini menggunakan kaedah kuantitatif untuk mengukur prestasi kerja dan meneroka pengaruh tekanan kerja dan komunikasi interpersonal. Penemuan mendedahkan stres kerja yang tinggi dan tahap komunikasi interpersonal yang sederhana. Secara ketara, korelasi positif dikenal pasti antara stres kerja dan prestasi kerja (r=0.750) dan komunikasi interpersonal (r=0.697). Kajian ini juga membuktikan bahawa stres kerja mempunyai kesan yang signifikan terhadap prestasi kerja (r2=0.563), dan komunikasi interpersonal (r2=0.486). Kajian ini menekankan kepentingan melaksanakan inisiatif pengurangan tekanan dan memupuk budaya komunikasi yang menyokong untuk meningkatkan kesejahteraan pekerja dan menyumbang secara positif kepada hasil organisasi.